A1 alebo A2?

Z genetického hľadiska rozlišujeme viacero variantov kazeínu.
Ide predovšetkým o α-kazeín (alfa), β-kazeín (beta) a κ-kazeín (kappa).

κ-kazeín má priamy vzťah k syriteľnosti a výťažnosti syrov.
Dominantnými alelami κ-kazeínu sú alely A a B.
Pri približne 10 % jedincov sa vyskytuje alela E.
Z chovateľského, ale aj spracovateľského hľadiska,
sú najžiadanejšie zvieratá genotypu BB (od otca aj od matky zdedili alelu B).
Ich mlieko sa totiž zráža rýchlo, výsledná syrenina je veľmi pevná a na výrobu
1 kg syra postačuje menej mlieka (vysoká výťažnosť syra).
Naopak, zvieratá s genotypom AA produkujú mlieko,
ktoré sa zráža pomalšie a výťažnosť syra je podstatne nižšia.
Zviera genotypu EE produkuje mlieko, ktoré sa vôbec nezráža.

β-kazeín významne ovplyvňuje zdravotný stav konzumentov.
Z genetického hľadiska rozlišujeme dve alely génu pre β-kazeín.
Ide o alelu A1 a A2.
Pôvodnou (divou) alelou je A2, v priebehu domestikácie došlo k mutácii a vzniku alely A1.
Táto sa podstatne rozšírila v populáciách plemien v západnej Európe.
Biochemický rozdiel medzi alelami je veľmi malý.
Rozdiel spočíva v zámene aminokyseliny histidín(A1) za prolín(A2)
na 67. mieste polypeptidového reťazca.

Táto malá zmena môže mať dopad na konzumenta.
Predpokladá sa, že ľudia alergickí na kravské mlieko majú problém
práve s A1 variantom β-kazeínu, ktorý pri trávení vytvára kaseomorfín.
Táto alela má taktiež vzťah k vyššiemu výskytu kardiovaskulárnych
ochorení a vyššej hladine cholesterolu v krvi.
Preto je pre konzumáciu vhodnejšie tzv. A2 mlieko.

Šľachtenie zvierat na žiaduce genotypy je relatívne jednoduché. Dôležité je poznať genotyp jedincov, ktorých párime. To sa dá zistiť jedine analýzou ich DNA. Väčšina inseminačných firiem uvádza v katalógoch býkov ich genotyp pre κ-kazeín a β-kazeín.
Chovatelia, ktorí by chceli produkovať tzv. A2 mlieko, by sa mali sústrediť na plemenníky genotypu A2A2.
Na to, aby produkovali čisté A2 mlieko, musia poznať aj genetické založenie kráv. Preto by mali osloviť príslušné laboratórium, ktoré by im danú analýzu vedelo vykonať. U nás takéto DNA analýzy robí Katedra genetiky a plemenárskej biológie SPU v Nitre. Dôsledným pripárovaním býkov genotypu A2A2 na kravy genotypov A2A2 a A2A1 môžu postupne získať celé stádo kráv so žiaducim genotypom A2A2. Platí to aj pre kravy typu Holstein, Jersey a Guernsey, nemajú automaticky A2 kazeín, časť populácie má mutáciu A1.

A2 mlieka predpoklad: byvol, koza, kôň, lama, osol, ovca, sob, ťava, yak

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie