MATERSKÉ MLIEKO


Každá mamina má unikátne zloženie mlieka, ktoré závisí od genetickej predispozície, stravy a materskej mikrobioty.
Mliečko sa tvorí v epiteliálnych bunkách alveolov mliečnej žľazy.
Okrem vody obsahuje množstvo zaujímavých látok.

Hlavnou zložkou cukrov je LAKTÓZA (glukóza a galaktóza).

V 100ml materského mlieka (MM) nájdeme asi 1g bielkovín,
čo je 3,5x menej ako sa nachádza v mlieku kravičiek (KM).
25% SYROVÁTKY MM pochádza z neproteinového dusíku, na rozdiel od 6% v KM.
Syrovátka obsahuje esenciálne aminokyseliny, 
laktoferrin a alfa laktalbumín, ktorý sa v kravskom mlieku nevyskytuje vôbec
a je nahradený beta laktalbumínom, čo môže robiť problémy pri trávení.
MM má viac cysteínu a taurínu a menej fenylalanínu a tyrozínu ako KM
Pomer syrovátky a kazeínu je 70% : 30%, ale kravské mlieko má syrovátky menej 20% :80%.

 

POROVNANIE VYBRANÝCH BIELKOVINOVÝCH PARAMETROV MATERSKÉHO A KRAVSKÉHO MLIEKA

 

MM

KM

syrovátka

70

20

kazeín

30

80

cysteín

taurín

fenylalanín

tyrozín

neproteinový dusík:
voľné aminokyseliny,urea, kreatinin, kreatín,
kyselina močová, amoniak

25%

6%

Takmer všetok tuk MM



Imunitné funkcie zabezpečujú

Bifidogénny faktor - HMO - GOS
Oligosacharidy materské mlieka, prebiotiká, sú potravou pre užitočné mikroorganizmy a zabezpečujú  kolonizáciu 
tráviaceho traktu. Sú zložené z piatich zložiek: N acetylglukozamínu, L-Fukózy, D-Glukózy, D-galaktózy.

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info